Hundsim

Hundsim

Simning är mycket skonsamt för både människor och djur. Fördelen med simning är att hundar inte belastar sina leder. Hunden bygger upp muskler, skapar bättre kondition/koordination och får en allsidig träning.

Therese simmar med Rut, 3 år gammal Flatcoated Retriever

När behöver min hund simma?

Det finns olika syften till varför man simmar sin hund, antingen simmar man hunden i förebyggande syfte (Friskvård) eller för att hunden har en skada, har opererat sig eller liknande och behöver därför rehabilitering.

Friskvård

Att låta hunden simma i förebyggande syfte är alltid en bra kombination till den vardagliga aktiviteten.

En hårt arbetande hund som till exempel brukshund, vallhund, tävlingshund, jakthund m.fl. ger simningen en bra möjlighet till att bygga upp/bibehålla muskulaturen samt ökar konditionen och koordinationen vilket i sig leder till minskad slitage och skador, genom att hunden får bättre kroppskännedom.

Sällskaps hunden/familjehunden som gärna hänger med familjen på olika aktiviteter så som fjällvandring, golfturer, sköna hemma kvällar, härliga promenader och massa bus är simningen även där en bra och skonsam träning för att bibehålla muskler, leder, kondition/koordination, ökar kroppskontrollen och genom det så minskar vi risken för skador och krämpor i framtiden.

Chibo tycker om att simma med sin kamrat i munnen!
Chibo, 2 år gammal Jack Russell tycker om att simma!

För den överviktiga hunden ger simningen en god möjlighet att kunna ”arbeta” under viktminskningen. Om en hund är överviktig vill man inte ta för långa promenader eller aktivera hunden genom att den får gå/springa långa sträckor då det sliter för mycket på deras leder. Med hjälp av simningen kan man aktivera hunden mer, då den inte behöver belasta sina leder negativt och kan därav bygga muskler samt öka konditionen, vilket i sin tur gör att det blir lättare för hunden att minska i vikt.

Rehabilitering

Det finns många olika skador och problem hos hundar som tillexempel höftdysplasi (HD), armbågsdysplasi (AD,ED), spondylos, artros, osteocondros (OCD) patellaluxation, L7S1 etc. Dessa kräver en bra och rätt behandling. Även här är simning bra i många fall då hunden ökar muskulaturen runt om där den har ont och kan därav stabilisera upp tillexempel den onda leden

(eftersom hunden inte belastar leden när den simmar så kan man uppnå smärtlindring vilket gör att musklerna kan arbeta bättre).

I många fall krävs även andra olika rehabiliterings metoder så som massage, laser, stretching, hemma övningar m.m. för att uppnå bästa resultat.

Valpsim/prova på sim

Vi tränar inte valpen, utan målet är att vi vill skapa en trevlig och rolig upplevelse med dig och din valp. Här gäller det att man tar det lugnt och får valpen att känna sig trygg och säker i den nya miljön. Valpen bör ha fyllt 12 veckor innan man testar på att simma den i pool, då det är en ny miljö, nya människor och massa andra lukter som den ska känna sig trygg i.

 

Här simmar Skutegårdens Gnizta, 4 månader gammal Welsh Corgi Cardigan